Ana Sayfa Faydalı Bilgiler

DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞ NEDİR?

 

             Yağ deyince akla ilk olarak doymuş ve doymamış yağlar gelir. Doymamış yağlar ile tüketimi gayet sağlıklı olan sıvı bitkisel yağlar, yani ayçiçeği, soya fasulyesi ve mısırözü yağı kastedilir. Kısa zincirli doymamış yağ asitleri içerirler. Doymuş ve uzun zincirli yağ asitleri içeren yağlar katı yağlardır. Doymuş yağlar denince, fazla tüketildiklerinde birçok hastalığa zemin hazırlayabilen katı hayvansal yağlar belirtilmektedir. Sağlıklı bir erişkin günde yaklaşık 60 gr. kadar yağ tüketimi yapmalıdır.

              Doymamış yağ asitleri hidrojenlendirilirse, doymuş yağ asitleri oluşur. Sanayide bu yöntemle sıvı yağlardan margarin türü katı yağlar üretilmektedir. Bitkisel yağlarla ilgili bir diğer özellik ise kolesterol içermezler, buna karşılık hayvansal yağlar kolesterol içerirler. Ayçiçeği yağına kolesterolsüz denmesi bu özelliğinden ileri gelmektedir. 
              
Yağlar, sadece enerji kaynağı değil, yağda eriyen (A, D, E, K ) vitaminlerin taşıyıcısıdırlar. Yağ asitlerinden linoleik asit ve araşidonik asit insan vücudunda sentezlenmediğin den mutlaka dışarıdan alınması gereklidir.

 

 


Meray Yağ Sanayii ve Ticaret A.Ş.  

Gümüşhacıköy Asfaltı, 2. Km 05300 Merzifon Amasya  Telefon: +90 358 514 9403 (3 Hat)

Copyright 2013 © Tasarım: Mine Fotoğrafçılık