Ana Sayfa Faydalı Bilgiler Neden Ayçiçekyağı ?
 

NEDEN AYÇİÇEK YAĞI?

  

       Bitkisel yağ üretimi ileri teknoloji ve emek gerektirir. Maalesef insan beslenmesinin temel ve en önemli yapıtaşlarından olan yağın üretim yöntemlerineilişkin tüketicinin çok az bilgisinin olması, birçok ürün arasında önemli bir fiyat farkının bulunmaması, ve çeşitli yağ türü ve tiplerine ilişkin yoğun reklam yapılması, yağda kaliteye etki etmeyen renk ve yağın tadı gibi bazı fiziksel özelliklerin ön plana çıkarılması tüketicinin kararsızlığa düşmesine yol açmakta ve kararsız kaln tüketici besleyici değeri düşük olan bir yağı yalnızca fiyatı nedeniyle seçebilmektedir.

        İnsan vücudu için gerekli altı temel besleyici maddeden birisi de yağlardır. Vücuda sağladıkları kalori bakımından diğer temel besin öğelerinden daha zengindirler. Bir gram yağ yaklaşık 9 kalori sağlar ki bu miktar karbonhidrat ve proteinlerin birer gramının sağladığı enerjinin iki katından fazladır. Vücut tarafından emilmeleri diğer besin öğeleri ile kıyaslandığında daha uzun sürede olduğundan, mide boşalmasını , dolayısıyla acıkma duygusunu geciktirirler. Yemeklerde ve salatalarda lezzet, unlu mamüllerde yumuşaklık ve gevreklik sağlarlar. Bitkisel yağlar zengin yağ asiti kaynaklarından biridir. Yağ asitleri, hücre ceperlerindeki geçirgenliğin artmasına sebebiyet verip vücut için gerekli olan vitamin, mineral ve diğer maddelerin hücreler tarafından emilmesini kolaylaştırır.

        Yağlar aynı zamanda zengin birer A, D, E ve K vitamini kaynaklarıdır. Bu vitaminler insan beslenmesinde önemli yapıtaşlarıdır. Özellkle E vitamini hücre yenilenmesinde ve üremede önemli rol oynamaktadır. E vitamininin bir başka adı da tokoferoldür. Yunanca Tokos :çocuk, Fero:doğurtan anlamına gelir. Ayçiçek yağının yaklaşık %95’ i doymamış yağ asitlerinden oluşur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) erişkin nüsufta damar sertliği, şişmanlık ve şeker hastalığı oranlarının yüksek olduğu toplumlarda kanda kolesterol ve trigliserit oranını düşürmek amacıyla kullanılan yağların içindeki yağ asitinin en az %39’ unun linoleik asit olmasını önermektedir. Ayçiçek yağında %44 – 75 Oranında linoleik asit bulunur. Aşağıdaki grafikte bazı yağların ortalama linoleik asit oranları görülmektedir. Sağlığınız için yemeklik bitkisel ayçiçek yağı mutfaklarımızda mutlaka kullanmamız gereken üstün evsafta bir bitkisel yağdır.

 


Meray Yağ Sanayii ve Ticaret A.Ş.  

Gümüşhacıköy Asfaltı, 2. Km 05300 Merzifon Amasya  Telefon: +90 358 514 9403 (3 Hat)

Copyright 2013 © Tasarım: Mine Fotoğrafçılık